Претрага
Close this search box.

Учешће Института за архитектуру и урбанизам Србије на међународној конференцији „Danube future works – New European Bauhaus on the Danube“

Тим Института за архитектуру и урбанизам Србије присуствовао је међународној конференцији Danube future works – New European Bauhaus on the Danube која је одржана у Hochschule für Gestaltung HfG Ulm Foundation школи за дизајн у Улму, Немачкој, од 12. до 14. маја 2024. године.  

Конференција је организована у сарадњи са конзорцијумом међународног пројекта NONA – New gOvernance for New spAces  чији је Институт члан, финансираног из средстава Danube Region Programme.

Циљ конференције је унапређено разумевање тематског оквира кровне политике Европске уније New European Bauhaus, као и финансијских инструмената за спровођење интегралних пројеката урбане регенерације у овој области у градовима Дунавског региона.

Допринос конференцији су имали представници делегације Европске комисије: председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен, ЕУ комесарка за кохезију и реформе Елиса Ферера, министарка за регионални развој и становање области Баден-Виртенберг Никола Разави, руководилац јединице за Нови Европски Баухаус Алина Ујупан, као и координаторка приоритетне области 3 Стратегије за Дунавски регион Ирина Козма.  

Тематске области Новог Европског Баухауса које су анализиране у оквиру конференције су: I Иновације, II Финансије, III Нови модели управљања, IV Култура, V Нови инструменти планирања, и VI Инклузија. У оквирима ових тематских области, радни тим Института за архитектуру и урбанизам Србије је учествовао у колаборативном процесу формулисања идеја за ревитализацију запуштених подручја градова у студијама случаја Београда (Србије), Габрова (Бугарске), Равне на Корошкем (Словеније) и Решице (Румуније).

Детаљне информације о конференцији се налазе на следећем веб сајту:

https://www.conferencemanager.de/danubefutureworks/conference.html

Scroll to Top