Претрага
Close this search box.

Сигурност девојчица и жена у јавном простору

У оквиру пројекта који спроводи организација UN Women ,,Сигурност девојчица и жена у јавном простору“ 31. маја 2023. године одржана је ,,Прва тематска радионица унапређења јавних политика урбаног планирања“, коју је реализовао експертски тим Института за архитектуру и урбанизам Србије -ИАУС.

Пројекат је подржан од стране Координационог тела за родну равноправност, Министарства за рад, запошљавање, ветеране и социјална питања и Амбасаде Британије у Београду. Захваљујемо се Урбанистичком заводу Београда ЈУП, који је обезбедио простор у коме ће се одржавати радионице.

Скуп су отворили и поздравили мр Ђорђе Милић, помоћник министра за просторно планирање и урбанизам, Stephanie Shillinglaw, директорка програма Британске амбасаде у Београду и Тијана Милошевић, представница UN Women.

Тим ИАУС-а је представио ову фазу пројекта, садржај планираних радионица и пројектовани циљ, одржао презентације на тему улоге партиципације у креирању јавних политика и планских решења и уводно предавање о значају теме урбане безбедности, односа између јавних градских простора и корисника, личном осећају безбедности са становишта жена и девојчица и предлога мера за побољшање стања. Презентације са прве радионице су доступне свим учесницима у ПДФ формату: 01 Увод; 02 Партиципација; 03 Јавна безбедност.

Захваљујемо се свим присутнима на пажњи и жељи да се укључе у овај пројекат и својим идејама допринесу напорима да се обезбеде бољи и родно равноправни услови коришћења јавних урбаних простора.

Овом приликом подсећамо Вас на термине наредних планираних радионица:

09.06.2023.9.00-13.30Имплементација тематских мера у постојећу методологију и процедуре урбанистичког планирања, радионица креирана за експерте у области урбанизма и планог планирања
16.06.2023.9.00-13.30Мере за побољшање услова коришћења јавних простора са аспекта безбедности жена и девојчица, радионица креирана за експерте у области бриге о простору, његовог одржавања и комуналног опремања
23.06.2023.9.30-13.00Формирање законског оквира на националном нивоу за превенцију насиља над женамам и девојчицама у јавном простору, радионица креирана за доносиоце одлука
08.09.2023.9.30-13.00Завршна радионица, разматрање закључака, додела сертификата учесницима
Scroll to Top