Претрага
Close this search box.

Сигурност девојчица и жена у јавном простору – пета радионица

Пета и уједно завршна тематска радионица унапређења јавних политика урбаног планирања као део пројекта UN Women ,,Сигурност жена и девојчица у јавном простору“ одржана је 8. септембра 2023. године у великој сали Урбанистичког завода Београда, ЈУП.

На радиницу су били позвани учесници свих претходних скупова. Након поздравне речи Стефани Шилинглоу (Stephanie Shillinglaw), директорке програма, из Амбасаде Велике Британије, кратко је приказан процес рада на претходне четири радионице. Затим је презентована радна верзија ,,Mапе пута за спровођење мера урбане безбедности у оквиру урбанистичког планирања’’ са предлозима за допуну законских аката. Овај документ, као крајњи резултат рада у оквиру пројекта, садржи путоказе за примену превентивних безбедносних мера у оквиру процеса урбанистичког и просторног планирања, тј. израде планова. У том смислу дају се сугестије и препоруке које се тичу конкретних измена и допуна постојећег законског оквира. Такође, дају се и алтернативна решења, која стреме ка истом циљу, али захтевају већи и мањи ангажман расположивих ресурса.

Кроз дискусију, на основу коментара учесника формирани су предлози за допуну и корекцију Мапе пута, који ће бити обухваћени финалном верзијом. Креирање нове јавне политике имало је партиципативан карактер и јавну доступност, што свакако доприноси квалитету. Овај документ биће достављен ресорном Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Сектору за просторно планирање и урбанизам, на даљу надлежност.

На крају скупа, учесници су попунили упитник за евалуацију одржаних радионица и процену стеченог знања. Поделом захвалница институцијама и диплома/сертификата учесницима и завршном речи Тијане Милошевић, представнице UN Women, пета тематска радионице је приведена крају.

Експертски тим ИАУС-а који је водио радионице у саставу: др Наташа Даниловић Христић, др Јасна Петрић, др Наташа Чолић и арх. Маја Христов, захваљује се свима који су се одазвали и активно учестовали и искрено се нада да ово није крај, те да ће резултати тек уследити. Желимо Вам свима пуно среће и успеха у раду и да будете безбедне!

Презентације и радна верзија Путоказа су доступни на линковима: Мапа пута, Презентација 1, Презентација 2.

Scroll to Top